Nieuws overzicht

Meer starters actief op hypotheekmarkt

In november van dit jaar werden 32.180 hypotheken aangevraagd via het Hypotheken Data Netwerk (HDN), het platform waarover een groot deel van de hypotheekgegevens wordt uitgewisseld. In vergelijking met november 2022 is dat bijna een kwart hoger. In de maand november vorig jaar werden 26.406 hypotheken aangevraagd.

Lees verder

Cybercrime blijft volgens bedrijfsleven grootste gevaar

Het Nederlandse bedrijfsleven beschouwt cybercriminaliteit, bedrijfsstilstand en het tekort aan arbeidskrachten als de grootste risico?s van deze tijd. Dat blijkt uit onderzoek van Aon. De risico?s nemen snel toe, constateert Aon, mede dankzij digitalisering, de pandemie, de opkomst van artificial intelligence (AI) en door klimaatverandering.

Lees verder

Detailhandel ziet omzet met bijna 5 procent stijgen

De detailhandel heeft in oktober 4,7 procent meer omgezet dan in oktober 2022. Er werden niet meer producten of diensten verkocht, maar de prijzen waren wel hoger. De omzet van de foodsector groeide met 6,0 procent, en de omzet van de non-foodsector met 2,4 procent. Online is 2,9 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Lees verder

Veel VvE’s hebben onvoldoende reserves

Meer dan de helft van de Verenigingen van Eigenaars (VvE?s) heeft te weinig geld in hun reservefonds. Dat komt volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) omdat de kosten voor onderhoud sterk zijn gestegen.

Lees verder

Economische vooruitzichten verslechteren verder

Het conjunctuurbeeld was in november negatiever dan in oktober. Dat meldt het CBS. Op 10 van de 13 onderdelen die het CBS meet, scoort de index lager dan gemiddeld.

Lees verder

Pensioen belangrijk onderwerp bij sollicitatie

Bijna negen op de tien sollicitanten op een functie (84 procent) vinden het belangrijk dat de pensioenregeling tijdens het sollicitatiegesprek op tafel komt. Een derde van die groep (31 procent) vindt het zelfs zeer belangrijk dat het pensioen in zo’n vroeg stadium besproken wordt.

Lees verder

Prijzen koopwoningen 2,3 procent lager

In oktober 2023 waren de prijzen van koopwoningen gemiddeld 2,3 procent lager dan in oktober 2022. Vergeleken met september van dit jaar zijn de prijzen juist weer licht gestegen, met 0,7 procent.

Lees verder

Lenen wordt duurder door stijgende rente

De Europese rente stijgt en daardoor stijgen ook de rentes op kredieten in Nederland. Ook volgend jaar wordt lenen duurder, omdat de maximale rente op kredieten gaat stijgen. Die is nu nog 14 procent en die wordt in 2024 maximaal 15 procent.

Lees verder

Werkloosheid gedaald na maanden van stijging

In Nederland waren eind oktober 361.000 mensen werkloos. Dat betekent dat 3,6 procent van de beroepsbevolking geen werk heeft. Daarmee is de werkloosheid iets ge3daald ten opzichte van september van dit jaar, toen 3,7 procent werkloos was.

Lees verder

Winkels zetten meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in het derde kwartaal van 2023 ruim 4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De hogere omzet is uitsluitend te danken aan de hogere prijzen voor producten. Het totaal aantal verkochte diensten en producvtyen ging namelijk met bijna 3 procent omlaag.

Lees verder