Echtscheiding en de hypotheek: wat moet je weten?

Wie blijft er in het huis wonen? 

Als je gezamenlijk een huis hebt gekocht, is het belangrijk om te beslissen wie er na de scheiding in het huis blijft wonen. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de financiële situatie van beide partijen en de zorg voor eventuele kinderen.

Wie neemt de hypotheek over?

Als een van beide partijen in het huis blijft wonen, moet worden beslist wie de hypotheek overneemt. Dit kan betekenen dat er een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten, of dat de bestaande hypotheek wordt aangepast.

Wat zijn de kosten?

Bij het oversluiten van een hypotheek komen vaak kosten kijken, zoals notaris en advieskosten. Het is belangrijk om deze kosten in kaart te brengen en te beslissen wie deze kosten voor zijn of haar rekening neemt.

Wat is de waarde van het huis?

Als je het huis wilt verkopen, is het belangrijk om de waarde van het huis te bepalen. Dit kan worden gedaan door een taxateur. Vervolgens moet worden besloten hoe de opbrengst van de verkoop wordt verdeeld.

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

Als onderdeel van de echtscheiding wordt er vaak een echtscheidingsconvenant opgesteld. Hierin worden afspraken vastgelegd over onder meer de hypotheek en het huis. Het is belangrijk om deze afspraken goed te begrijpen en na te leven.

Het is aan te raden om tijdens het echtscheidingsproces een mediator, advocaat of financieel adviseur in te schakelen. Deze professionals kunnen je helpen om de juiste beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat alles goed wordt geregeld.

Respect naar elkaar

Als je besluit om te scheiden, dan is het belangrijk om op een respectvolle manier met elkaar om te blijven gaan. Ook al heb je besloten om uit elkaar te gaan, dat betekent niet dat je geen respect meer voor elkaar kunt hebben. Probeer elkaar zoveel mogelijk te steunen in het proces van scheiden. Door open en eerlijk te communiceren, kun je voorkomen dat er onnodig ruzies ontstaan.

 

Bron: Patrick van Laarhoven