Voertuigdiefstal toegenomen

In de coronajaren 2020 en 2021 daalden de diefstallen van tweewielers en auto’s sterk. Mensen werkten toen veel meer thuis en waren in de buurt van hun voertuigen die bovendien veilig geparkeerd stonden. Nu de coronamaatregelen zijn losgelaten, is de voertuigdiefstal weer terug op het oude niveau. Voor motoren geldt zelfs dat er vergeleken met de jaren voor corona veel meer van gestolen zijn.

Tweewielers meer in trek?
Of de toename van het aantal diefstallen van brommers en motoren alleen te maken heeft met het loslaten van de coronamaatregelen is niet duidelijk. Mogelijk is het gebruik van tweewielers populairder geworden door een gebrek aan betaalbare parkeerruimte voor auto's in grote steden. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam vinden de meeste diefstallen plaats. Zo’n veertig procent van de tweewielers wordt daar gestolen. Ook door de gestegen brandstofprijzen kan de vraag naar tweewielers toegenomen zijn omdat autorijden te duur is geworden.

Goede sloten
De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28% voor rekening van voertuigen van 3, 4 en 5 jaar oud. Voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de € 50.000 hebben vaak geen extra alarmsysteem en zijn daardoor extra kwetsbaar voor diefstal en autokraak. En keyless-entry is bij veel merken eenvoudig te kraken. Hoe voorkomt u dat uw auto, scooter of motor gestolen wordt? Het belangrijkste is om te zorgen voor goede sloten en die ook consequent en goed te gebruiken, ook als u het voertuig maar even verlaat. Draai uw stuur in het stuurslot voor u uitstapt, sluit altijd de auto en bewaar autosleutels uit het zicht.

Autodiefstal voorkomen
Er zijn verder methoden om de kentekenplaat extra goed te bevestigen of om de kentekenplaat in de ruiten te graveren. De diefstalgevoeligheid kan bovendien dalen als u een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteert en de aanwezige keyless uitschakelt. Om de kans op sleutelloze autodiefstal te verkleinen is kunt u het beste de sleutel thuis niet bij de voordeur bewaren, maar hem in een speciale hoes of metalen blikje doen.

Parkeren in een drukke, bebouwde omgeving, voorzien van goede verlichting, helpt ook om diefstal te voorkomen. Een parkeergarage met cameratoezicht is nog veiliger. Parkeert u op eigen terrein of in eigen garage, dan schrikt een lamp met bewegingsmelder of een camera met bewegingsmelder de dieven af.

Autoverzekering controleren
Laat ook uw autoverzekering doorlichten. Bent u goed verzekerd tegen autodiefstal of -inbraak? Sowieso is het raadzaam om op gezette tijden uw autoverzekering te laten controleren op prijs en voorwaarden. Zien we dat er verbeteringen mogelijk zijn of dat u voordeliger uit kunt zijn? Dan adviseren wij u daar over.