Wat heeft u aan een aankoopmakelaar?

Zoekt u een huis in een onbekende regio? Dan kan een aankoopmakelaar u meer vertellen over een bepaalde buurt. Hij is op de hoogte van het woningaanbod en kan u direct tippen als er zich een mooie kans voordoet. Vaak ziet hij eerder dan u welke woningen op de markt komen. En er komen soms ook woningen te koop die niet op Funda staan.

Kritische blik op de woning
Bent u geïnteresseerd in een woning, dan kan de aankoopmakelaar meegaan als u gaat bezichtigen. Maar u kunt ook alleen gaan kijken en de makelaar pas inschakelen als u daadwerkelijk de woning wilt kopen. Hij gaat dan alsnog de woning inspecteren. Het voordeel is dat een makelaar zich niet snel door zijn emoties laat leiden en dat hij bepaalde gebreken kan ontdekken die u over het hoofd heeft gezien. Dat kan van invloed zijn op de prijs.

Bod uitbrengen
Juist bij het uitbrengen van een bod kunt u veel hebben aan de aankoopmakelaar. Hij weet wat een redelijke prijs is gezien de staat en de ligging van de woning. Bovendien beschikt hij over recente verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt. Op die manier kan hij op een zo gunstig mogelijke prijs uitkomen. En hij kan ook onderhandelen met de verkoopmakelaar of de verkopers. Verder kan de aankoopmakelaar in het kooptraject van dienst zijn. Hij controleert de koopovereenkomst en hij is bij de inspectie van de woning voordat de overdracht plaatsvindt. En hij kan je wijzen op een goede notaris.

Redelijke prijs
Als u een aankoopmakelaar wilt inschakelen, bedenk dan vooraf waar u hulp bij wilt. Aankoopmakelaars werken vaak met verschillende pakketten. Bespreek met hem waarvoor u hem inschakelt. Kijk ook goed naar de prijs. De ene aankoopmakelaar is goedkoper dan de andere. U hoeft niet met de eerste de beste in zee te gaan. En de prijs moet wel in verhouding zijn met de diensten die u afneemt.

Is een aankoopmakelaar nodig?
In de oververhitte woningmarkt zoals we die de afgelopen jaren kenden, was de concurrentie enorm. De hulp van een aankoopmakelaar konden de kopers toen goed gebruiken. Nu koelt de woningmarkt af. Er staan meer huizen te koop, er zijn minder bezichtigingen en er valt weer te onderhandelen over de prijs. Als u kosten wilt besparen en voldoende zelfvertrouwen heeft, kunt u ook zonder aankoopmakelaar een woning kopen.

Of u een aankoopmakelaar inschakelt, kiest u zelf. Maar een hypotheek uitzoeken is echt specialistenwerk. Dat kunt u niet zelf. Klop daarom bij ons aan voor een goed hypotheekadvies.