Seniorenhypotheek afbeelding

Seniorenhypotheek

Senioren hebben vaak de wens om in hun eigen huis te blijven wonen. Om dit te realiseren, hebben ze mogelijk een hypotheek nodig of financiële middelen om de woning aan te passen. Hier zijn enkele mogelijkheden:

Hypotheek voor senioren

Zolang uw huidige hypotheek nog loopt, zijn de hypotheekvoorwaarden meestal geen grote zorg. Echter, als u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek komt en deze nog niet volledig is afgelost, heeft u een nieuwe hypotheek nodig.

Wanneer u minder dan tien jaar verwijderd bent van het ontvangen van uw AOW, zullen hypotheekverstrekkers uw hypotheekmogelijkheden baseren op uw pensioeninkomsten. Met alleen AOW en mogelijk een klein pensioen zijn uw hypotheekmogelijkheden beperkt. Dit kan betekenen dat u gedwongen bent uw woning te verkopen en een huis te huren.

Het is vaak het geval dat de maandelijkse lasten als huurder veel hoger zijn dan wanneer u een andere woning zou kopen of de hypotheek op uw huidige woning zou verlengen. Gelukkig hebben verschillende hypotheekverstrekkers ingezien dat dit een ongewenste situatie is en hebben ze diverse oplossingen bedacht om ook op latere leeftijd een hypotheek te kunnen verstrekken. Een van deze oplossingen is de seniorenhypotheek.

Seniorenhypotheek

Bij het verstrekken van een seniorenhypotheek hanteren banken minder strenge regels die uitgaan van hoge hypotheeklasten. In plaats daarvan kijken ze naar uw werkelijke maandelijkse lasten. U komt in aanmerking voor een seniorenhypotheek als uw maandlasten lager zijn dan bij uw oude hypotheek. Daarnaast moet u de rente voor minimaal twintig jaar vastzetten.

Het is ook mogelijk om een seniorenhypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

Verzilverlening en Blijverslening

Sommige gemeenten en provincies bieden senioren de mogelijkheid om gebruik te maken van een Verzilverlening of Blijverslening. Deze hypotheekvormen zijn bedoeld om gedwongen verhuizingen te voorkomen of om de woning aan te passen aan de behoeften van senioren.

 

Gerelateerde pagina’s