Nationale Hypotheekgarantie afbeelding

Nationale Hypotheekgarantie

Met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek af te sluiten. NHG biedt een veilige, verantwoorde en voordelige optie voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van uw woning.

Als u ervoor kiest om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), profiteert u van twee belangrijke voordelen:

  1. Lagere hypotheekrente: Een hypotheek met NHG biedt vaak een lagere hypotheekrente. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen van honderden euro’s per jaar.
  2. Restschuld-kwijtschelding: Indien u gedwongen wordt uw woning te verkopen en de opbrengst lager is dan uw uitstaande hypotheek, kan er een restschuld ontstaan. Met NHG kan deze restschuld worden kwijtgescholden onder bepaalde voorwaarden:
  • Verandering in persoonlijke situatie: Uw persoonlijke situatie is veranderd door bijvoorbeeld het beëindigen van uw relatie, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid (niet-verwijtbaar), of het overlijden van uw partner.
  • Betalingsproblemen: U kunt de hypotheek niet meer betalen als gevolg van de verandering in uw persoonlijke situatie.
  • Beperking van restschuld: U heeft alle mogelijke stappen ondernomen om de restschuld zo veel mogelijk te beperken.
  • Onderhoud van de woning: U heeft de woning in goede staat gehouden.
  • Makelaar inschakelen: U heeft een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.

Door te voldoen aan deze voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld onder NHG.

Borgtochtprovisie

Voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt een eenmalige borgtochtprovisie in rekening gebracht. Deze provisie bedraagt op dit moment 0,6% van het hypotheekbedrag (2023).

 

Maximum hypotheek

Voor het aanvragen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG) geldt een maximumbedrag dat van toepassing is op de totale kosten van de woning, inclusief bijkomende kosten. In 2023 mag dit bedrag niet hoger zijn dan €405.000,-. Indien u van plan bent te investeren in energiebesparende maatregelen, is het mogelijk om boven op de koopsom nog 6% extra te lenen. In dat geval wordt de kostengrens voor NHG verhoogd naar €429.300,-. Het extra leenbedrag moet volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Indien u een bestaande hypotheek heeft zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG), is het mogelijk om deze over te sluiten naar een hypotheek met NHG, op voorwaarde dat de nieuwe hypotheek gunstiger is dan uw huidige situatie. Een gunstigere situatie kan bijvoorbeeld worden bepaald door een lagere rente. Het oversluiten naar een hypotheek met NHG kan verschillende voordelen bieden, zoals een lagere hypotheekrente en de mogelijkheid tot kwijtschelding van een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop.

NHG en verbouwing

U kunt ook NHG krijgen voor een lening die u gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vindt u alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.

Gerelateerde pagina’s