Tweede hypotheek afbeelding

Tweede hypotheek

Lenen voor een verbouwing

Als uw huis een opknapbeurt nodig heeft maar u niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan het de moeite waard zijn om een lening te overwegen. Het interessante aspect is dat de rente die u betaalt fiscaal aftrekbaar is wanneer u het geld besteedt aan het onderhoud of de verbetering van uw woning, en de lening binnen een periode van 30 jaar aflost. We helpen u graag bij het bepalen welke leenvorm het beste past bij uw verbouwingsplannen, of het nu gaat om een reguliere lening of een tweede hypotheek.

Tweede hypotheek

Voor uw verbouwing kunt u overwegen om een extra hypotheek af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat de hypotheekrente doorgaans lager is dan de rente bij een reguliere lening. Het nadeel is echter dat de lening een langere looptijd heeft, wat het uiteindelijk duurder kan maken. Of een geldverstrekker bereid is om u een tweede hypotheek te verstrekken, hangt af van factoren zoals de marktwaarde van uw woning na de verbouwing, uw inkomen en uw huidige hypotheeklasten.

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, dient u de tweede hypotheek binnen 30 jaar stapsgewijs volledig af te lossen. Dit kan gebeuren via een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Let op: als u kiest voor een aflossingsvrije variant als tweede hypotheek, is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Voor het verkrijgen van een tweede hypotheek kunt u meestal alleen terecht bij uw huidige hypotheekverstrekker. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarnaast zijn er ook aanvullende kosten waarmee u rekening moet houden, zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Als u in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kunnen er ook kosten aan verbonden zijn. Het is verstandig om deze kosten in uw overwegingen mee te nemen bij het afsluiten van een tweede hypotheek.

 

Persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening is doorgaans hoger dan die op een tweede hypotheek. Echter, een persoonlijke lening biedt wel de mogelijkheid om de lening binnen een relatief korte periode af te lossen, bijvoorbeeld in vijf jaar. Een voordeel van een persoonlijke lening is dat er geen advies-, taxatie- en notariskosten aan verbonden zijn. Daarnaast is de rente over een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar als het geld besteed wordt aan verbetering van uw eigen woning.

In gevallen waar het leenbedrag lager is dan 45.000 euro, kan een persoonlijke lening vaak voordeliger zijn dan het afsluiten van een tweede hypotheek. Het is echter belangrijk om zorgvuldig de voorwaarden, rentetarieven en aflossingsmogelijkheden van beide opties te vergelijken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste past bij uw financiële situatie en verbouwingsplannen.

De goedkeuring voor een persoonlijke lening is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder uw inkomen en financiële verplichtingen, zoals uw woonlasten. Deze aspecten worden in overweging genomen door de geldverstrekker bij het beoordelen van uw aanvraag.

Gerelateerde pagina’s