Lineaire hypotheek afbeelding

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af, waardoor het aflossingsdeel gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Daarnaast betaalt u hypotheekrente over het resterende openstaande bedrag van de hypotheek.

In het begin van de lineaire hypotheekperiode is de hypotheekrente een aanzienlijk bedrag, omdat het volledige leenbedrag nog uitstaat. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten aanvankelijk hoog. Echter, dankzij de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken, profiteert u ook van een aanzienlijk belastingvoordeel in het begin. Dit resulteert in lagere netto maandlasten.

 

Met de lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af, wat resulteert in een snelle daling van uw hypotheekschuld. Hierdoor betaalt u steeds minder rente, aangezien het rentedeel wordt berekend over het resterende openstaande bedrag. Hoewel het aflossingsbedrag constant blijft, wordt het rentedeel geleidelijk kleiner, wat resulteert in een geleidelijke verlaging van de totale maandelijkse lasten.

Voordelen

    • Aan het eind van de looptijd lagere maandlasten.
    • Totaal zijn de hypotheeklasten over de hele hypotheekperiode lager dan bij een annuïteitenhypotheek.

Nadeel

    • Hoge maandlasten in het begin van de looptijd

Gerelateerde pagina’s