Autoverzekering afbeelding

Autoverzekering

Onafhankelijk advies bij het vinden van de juiste autoverzekering

Wanneer u zich in het verkeer bevindt met uw auto, zijn er diverse risico’s waar u mee te maken kunt krijgen. U kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel aan anderen. Daarnaast bestaat het risico dat uw eigen auto beschadigd raakt of gestolen wordt.

Een autoverzekering kiezen kan soms een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel opties en voorwaarden om rekening mee te houden. Bij Richard van den Brink Verzekeringen & Hypotheken begrijpen we dat u op zoek bent naar het beste advies voor uw autoverzekering. Wij staan voor u klaar om u te begeleiden bij het vinden van de perfecte dekking voor uw situatie.

Neem dan nu contact met ons op!

Hulp nodig bij het vinden van de juiste autoverzekering?

Waarvoor bent u verzekerd?

Met een autoverzekering bent u verzekerd voor materiële schade en letselschade die u met uw auto veroorzaakt en – afhankelijk van de gekozen verzekering – voor schade aan uw eigen auto. Er zijn drie soorten autoverzekeringen:

WA-verzekering

Iedereen die een motorvoertuig bezit, is verplicht om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die u met uw motorvoertuig veroorzaakt aan anderen, waarvoor u aansprakelijk bent. Dit kan zowel materiële schade als letselschade betreffen. Houd er echter rekening mee dat schade aan uw eigen auto niet wordt vergoed door de WA-verzekering.

Indien een automobilist materiële schade aan uw personenauto veroorzaakt, dient zijn WA-verzekeraar de schadevergoeding te betalen. Sinds 1 juli 2021 hoeft u de verzekeraar van de tegenpartij niet langer zelf aan te spreken. In plaats daarvan zal uw eigen verzekeraar de vergoeding rechtstreeks aan u uitkeren, waarna de schade onderling tussen de verzekeraars wordt verrekend. Het is belangrijk op te merken dat deze regeling niet van toepassing is op letselschade.

WA-Beperkt cascoverzekering

Met een beperkt cascoverzekering is uw auto verzekerd tegen bepaalde schadegevallen. Deze verzekering dekt onder andere schade veroorzaakt door brand, storm, bliksem en hagel. Ook inbraakschade, zoals een ingeslagen autoruit, wordt doorgaans vergoed. Daarnaast biedt de verzekering dekking voor schade als gevolg van een aanrijding met een dier.

WA-Volledig cascoverzekering (All Risk)

Een volledig cascoverzekering, ook wel bekend als allriskverzekering, biedt een uitgebreide dekking voor uw auto. Naast de dekkingen van een beperkt cascoverzekering, omvat een volledig cascoverzekering ook schade door botsingen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken en andere van buiten komende ongevallen. Bovendien dekt deze verzekering schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw motorvoertuig.

Als er wordt ingebroken in uw auto, biedt een volledig cascoverzekering doorgaans niet alleen dekking voor inbraakschade, maar ook voor gestolen airbags, ingebouwde navigatiesystemen, radio’s en autovelgen. Om diefstal van extra accessoires te verzekeren, kunt u een aanvullende accessoiresdekking afsluiten.

Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende offerte.

Schade door onbekende dader

Wanneer u schade heeft opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig en de veroorzaker doorrijdt, onverzekerd is of in een gestolen voertuig reed, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds biedt een vangnet voor situaties waarin de schadeveroorzaker niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Op de website schadezonderdader.nl  kunt u aan de hand van een eenvoudige checklist controleren of uw schade in aanmerking komt voor vergoeding door het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om online direct een claim in te dienen. Het fonds zal uw claim beoordelen en indien deze voldoet aan de voorwaarden, zullen zij de kosten van de schade vergoeden.

Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt een belangrijke ondersteuning voor slachtoffers van onverzekerde of onbekende daders

Alleen verzekeren op vakantie

Als u met de auto op vakantie gaat en alleen een WA-verzekering heeft, is het verstandig om een vakantiecascoverzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u gedekt tegen het risico van schade aan uw auto tijdens uw vakantie. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn door een ongeval, diefstal of vandalisme.

Door een vakantiecascoverzekering af te sluiten, kunt u met een gerust gevoel op reis gaan, wetende dat eventuele schade aan uw auto tijdens uw vakantie gedekt is. De precieze dekking en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen, dus het is verstandig om de mogelijkheden te bespreken en een verzekering te kiezen die aansluit bij uw specifieke behoeften.

De premie

De premie van de autoverzekering is onder meer afhankelijk van:

  • Kenmerken van het motorvoertuig, zoals gewicht, bouwjaar en cilinderinhoud.
  • De oorspronkelijke cataloguswaarde.
  • De regio waar u woont.
  • Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt.
  • Of u de auto privé of zakelijk gebruikt.
  • Uw leeftijd.
  • Hoeveel schadevrije jaren u heeft.

No-claimkorting

Als u één of meer jaren geen schade claimt, krijgt u een no-claimkorting op de premie. Die kan oplopen tot maximaal tachtig procent. Claimt u na verloop van tijd toch een schade? Dan vervalt (een deel van) de korting.

De schadevrije jaren worden door alle autoverzekeraars op een gelijke manier berekend. Ook moeten ze tot 99 schadevrije jaren blijven tellen. Het staat daardoor altijd vast waar u staat op de bonus/malusladder en hoeveel treden u terugvalt bij schade. Maar elke verzekeraar hanteert wel zijn eigen kortingstabel. De verzekeraars bepaalt zo zelf hoeveel no-claimkorting u krijgt per aantal schadevrije jaren en hoe de korting op de premie uitvalt als u schade claimt.

Wilt u schade claimen of overstappen naar een andere autoverzekeraar? Wij zoeken voor u uit hoe dat uitpakt voor uw premie.

Schadevrije jaren overdraagbaar

Mensen die samen een auto delen en beiden regelmatig als bestuurder optreden, hebben nu de mogelijkheid om schadevrije jaren te delen. In het geval van het overlijden van een partner, kan de andere partner een verzoek indienen om de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen. Deze overdracht is alleen mogelijk als beide partners op hetzelfde adres staan ingeschreven en een geldig rijbewijs hebben. Bovendien wordt het nu ook mogelijk om bij een echtscheiding de schadevrije jaren te verdelen tussen beide partners. De persoon op wiens naam de schadevrije jaren staan, heeft de beslissende stem in hoe deze worden verdeeld.

De mogelijkheid om schadevrije jaren te delen en over te dragen biedt meer flexibiliteit en rechtvaardigheid in situaties waarin partners gezamenlijk gebruikmaken van een auto. Het stelt de achterblijvende partner in staat om de opgebouwde schadevrije jaren te behouden en deze voordelen te benutten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Bij echtscheiding wordt de verdeling van schadevrije jaren ook op een eerlijke manier mogelijk gemaakt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de autoverzekering kunt u zich extra verzekeren voor andere verkeersrisico’s:

Ongevallen inzittenden

Een ongevallenverzekering inzittenden zorgt voor een eenmalige uitkering in het geval dat een van de inzittenden overlijdt of blijvend invalide raakt als gevolg van een ongeval. Wat deze verzekering onderscheidt, is dat de schuldvraag niet van belang is voor de uitkering. Dit betekent dat het niet uitmaakt wie er verantwoordelijk is voor het ongeval; de verzekering keert uit ongeacht wie er schuldig is.

Deze verzekering biedt financiële bescherming aan de inzittenden van een voertuig, inclusief de bestuurder. In geval van overlijden ontvangen de nabestaanden een eenmalige uitkering, waarmee zij de financiële gevolgen van het verlies kunnen opvangen. Bij blijvende invaliditeit ontvangt de getroffen persoon eveneens een eenmalige uitkering om te helpen bij het herstelproces, medische kosten en eventuele aanpassingen die nodig zijn.

Het voordeel van een ongevallenverzekering inzittenden is dat het niet afhankelijk is van andere verzekeringen, zoals de autoverzekering. Het biedt specifieke dekking voor de inzittenden bij ongevallen, los van wie er aansprakelijk is.

Schade inzittenden

Een schadeverzekering inzittenden is een verzekering die de inzittenden van een voertuig, inclusief de bestuurder, beschermt tegen materiële schade en letselschade die zij kunnen oplopen bij een ongeval. Deze verzekering voorziet in een vergoeding voor medische kosten, inkomstenderving, kosten voor huishoudelijke hulp en andere financiële schade als gevolg van het ongeval.

Het maakt niet uit wie er aansprakelijk is voor het ongeval. Met een schadeverzekering inzittenden kunt u als inzittende aanspraak maken op een vergoeding, ongeacht wie het ongeval heeft veroorzaakt. Dit biedt een extra laag van financiële bescherming en gemoedsrust voor de inzittenden, omdat zij weten dat zij gedekt zijn in geval van schade.

Rechtsbijstand

Het is mogelijk om verkeersrechtsbijstand te verzekeren als aanvullende dekking bij uw autoverzekering. Met deze verzekering krijgt u juridische ondersteuning in het geval van geschillen die verband houden met verkeersdeelname met uw auto. Voor een bredere dekking kunt u ook kiezen voor een losstaande rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking. Hiermee heeft u recht op juridische bijstand bij elk conflict dat te maken heeft met verkeersdeelname, ongeacht of u zich verplaatst met de auto, bus, motor, brommer, fiets of te voet.

Deze verzekering dekt niet alleen conflicten tijdens het rijden, maar ook geschillen met betrekking tot de aankoop, verkoop, huur, verhuur, lening en uitlening van een motorvoertuig. Daarnaast biedt het dekking voor conflicten met betrekking tot onderhoud en reparatie.

Het is belangrijk om te weten dat verkeersrechtsbijstand u de nodige juridische bescherming biedt wanneer u betrokken raakt bij verkeersgerelateerde geschillen. Of het nu gaat om een verkeersongeval, een conflict met een andere weggebruiker of een geschil met betrekking tot uw voertuig, met deze verzekering staat u er niet alleen voor. U kunt rekenen op professionele juridische ondersteuning om uw belangen te behartigen en u te helpen een geschil op te lossen.

Pechhulp

Door pechhulp mee te verzekeren, kunt u rekenen op snelle en professionele hulp wanneer uw auto met pech komt te staan. De pechhulpdienst staat voor u klaar om ter plekke het probleem op te lossen of u indien nodig een vervangende auto te bieden. Deze service is beschikbaar zowel in Nederland als in het buitenland.

Met een pechhulpverzekering kunt u met een gerust hart de weg op, wetende dat u in geval van pech kunt rekenen op snelle assistentie. Of u nu te maken krijgt met een lekke band, een lege accu of een technisch mankement, de pechhulpdienst is er om u te helpen en ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk uw reis kunt vervolgen.

Het afsluiten van pechhulpverzekering voor zowel binnen Nederland als in het buitenland biedt u extra gemoedsrust, ongeacht waar uw reis u brengt. Of u nu op vakantie bent of zakelijk onderweg, u kunt vertrouwen op de hulpdienst om u bij pech snel weer op weg te helpen.

Neem contact met ons op voor meer informatie en om de mogelijkheden van pechhulpverzekering te bespreken. Onze adviseurs staan klaar om u te helpen de juiste dekking te kiezen die past bij uw behoeften en reisgedrag.

Gerelateerde pagina’s