Caravanverzekering afbeelding

Caravanverzekering

Met zo’n 440.000 caravans heeft ons land de grootste ‘sleurhuttendichtheid’ in Europa. Trekt u er ook graag opuit met de caravan? Check voor u vertrekt of alles in orde is en zorg voor een goede verzekering.

Standaard of uitgebreid

U kunt kiezen voor een standaard- of voor een uitgebreide dekking van de caravanverzekering.

Een standaard caravanverzekering vergoedt:

  • Schade aan caravan door brand, ontploffing, zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting), diefstal, inbraak en storm.
  • Schade aan alles wat aan de caravan vastzit, zoals kastjes, tafels en bedden (meestal).
  • De kosten van hulpverlening zoals het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan.
  • Rechtsbijstand (meestal).

Een uitgebreidere verzekering vergoedt daarnaast:

  • Schade aan zaken die niet vastzitten, zoals een voortent, luifel, mover, airco, satellietschotel of fietsenrek.
  • Schade aan uw caravan die u per ongeluk zelf veroorzaakt.
  • Schade aan uw caravan die wordt veroorzaakt door een onzekere gebeurtenis.

Inventaris en bagage

Voor schade aan of diefstal van losse spullen die bij de caravan horen (zoals borden, meubilair en gordijnen), kunt u een inventarisdekking nemen. De spulletjes die u van huis meeneemt, zoals een camera of kleding, worden beschouwd als bagage en vallen daarom niet onder de inventarisdekking. Om beschadiging, verlies en diefstal van bagage af te dekken, heeft u een reisverzekering nodig.

Hagelschade

Schade ontstaan door een hagelbui is niet vanzelfsprekend meeverzekerd bij een caravanverzekering. Soms geldt voor hagelschade een hoger eigen risico, soms kan het alleen verzekerd worden als uw caravan een hagelbestendig dak heeft, soms moet u het risico van hagelschade apart verzekeren. De verwachting is dat hagelschade toeneemt door klimaatverandering. Verzekeren wordt dus steeds belangrijker.

Vergoeding: nieuwwaarde of dagwaarde

De caravan is gedurende een bepaalde periode na aanschaf tegen nieuwwaarde verzekerd. Na een periode van vaste afschrijving is de caravan tegen dagwaarde verzekerd. Er bestaan veel verschillende termijnen waarbinnen verzekeraars nog de nieuwwaarde vergoeden (soms zelfs tot tien jaar). Lees de polisvoorwaarden als u wilt weten welke termijnen uw verzekeraar hanteert of vraag ons om advies.

Aansprakelijkheid

Schade die u met uw caravan bij anderen veroorzaakt door een aanrijding is via de WA-verzekering van uw auto geregeld of – als u de schade buiten het verkeer veroorzaakt – via uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Diefstal

Diefstal van de caravan is alleen gedekt als aan speciale preventie-eisen is voldaan. Denk daarbij aan een disselslot en/of gedemonteerde wielen.

Slecht onderhoud

Het is belangrijk om te weten dat bij gebrekkig onderhoud van uw caravan het risico bestaat dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Om dit te voorkomen, raden wij aan om uw caravan voorafgaand aan uw vakantie grondig te laten controleren.

Een grondige inspectie van uw caravan kan potentiële problemen identificeren, zoals gebreken aan het chassis, banden, remmen, verlichting en andere essentiële onderdelen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele gebreken tijdig te verhelpen, verkleint u het risico op onverwachte schade tijdens uw vakantie.

Het is verstandig om een professionele caravanonderhoudsservice te raadplegen om ervoor te zorgen dat uw caravan in goede staat verkeert voordat u op reis gaat. Op die manier kunt u met een gerust hart genieten van uw vakantie, wetende dat uw caravan goed is onderhouden en dat uw verzekering geldig is in geval van schade.

De premie

De premie hangt af van het type caravan, het bouwjaar en de gekozen dekking. Vaak geldt er een eigen risico. Voor hagelschade kan een hoger eigen risico gerekend worden.

Stacaravan of kampeerauto

Heeft u een stacaravan met een bijgebouwtje en een tuin? Ook die zijn uitstekend te verzekeren. Vraag ons naar de mogelijkheden.

De caravanverzekering is specifiek bedoeld voor recreatief gebruik van caravans. Als u uw caravan verhuurt of er permanent in woont, geldt deze verzekering niet. In dat geval heeft u een andere verzekering nodig.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat de caravanverzekering niet geschikt is voor kampeerauto’s. Voor kampeerauto’s heeft u een aparte kampeerautoverzekering nodig. Deze verzekering biedt de juiste dekking en bescherming specifiek voor kampeerauto’s. Wij helpen u graag bij het vinden van de geschikte verzekering voor uw kampeerauto.

Zakelijk gebruik of bewoning van de caravan

De caravanverzekering is uitsluitend van toepassing wanneer u de caravan zelf gebruikt voor recreatieve doeleinden. Indien u de caravan verhuurt aan anderen of er permanent in woont, heeft u een andere verzekering nodig. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die beschikbaar zijn voor uw specifieke situatie. Neem contact met ons op voor meer informatie en om de juiste verzekering te vinden die past bij uw behoeften.

Gerelateerde pagina’s