Inboedelverzekering afbeelding

Inboedelverzekering

Het kiezen van de juiste inboedelverzekering

Het is begrijpelijk dat veel mensen in Nederland een inboedelverzekering hebben, omdat schade aan of diefstal van spullen in huis kan leiden tot aanzienlijke financiële gevolgen. Met een inboedelverzekering kunt u zich beschermen tegen deze risico’s. Door uw inboedel te verzekeren, kunt u de kosten dekken die voortvloeien uit onvoorziene gebeurtenissen zoals brand, waterschade, inbraak of andere vormen van schade aan uw bezittingen. Het hebben van een inboedelverzekering biedt gemoedsrust en zekerheid, omdat u weet dat u financieel beschermd bent als er iets met uw waardevolle spullen gebeurt.

Een inboedelverzekering kiezen kan een belangrijke stap zijn om uw kostbare bezittingen te beschermen. Bij Richard van den Brink Verzekeringen & Hypotheken begrijpen we dat elk huishouden unieke behoeften heeft als het gaat om een inboedelverzekering. Wij zijn er om u te adviseren en te helpen bij het vinden van de juiste dekking voor uw waardevolle eigendommen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste inboedelverzekering?

Neem contact op!

Waarvoor bent u verzekerd?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw inboedel als gevolg van ondermeer:

    • Inbraak, diefstal of een poging daartoe
    • Schroei- zeng- of smeltschade
    • Blikseminslag en oververhitting door inductie
    • Ontploffing
    • Storm
    • Diefstal van tuinmeubilair, tuingereedschap, wasgoed
    • Inhoud van diepvriezer bij defect of stroomuitval
    • Regen of andere neerslag die onvoorzien de woning binnendringt
    • Gesprongen waterleidingen
    • Rook en roetschade

Vaak zijn ook specifieke kosten gedekt zoals kosten voor het opruimen na een schade of voor het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Schade veroorzaakt door ‘catastrofes’ zoals oorlog, atoomkernreacties of overstromingen worden niet vergoed.

Uitgebreid verzekeren

Sommige inboedelverzekeringen bieden dekking voor schade veroorzaakt door “ieder plotseling en onvoorzien onheil”. Dit kan onder andere betrekking hebben op situaties zoals een verwilderde kat die uw gordijnen beschadigt of een vaas die omvalt tijdens het stofzuigen

Smartphones

Smartphones zijn een van de meest geclaimde items op allrisk inboedelverzekeringen. Vanwege de hoge schadelast hebben verzekeraars echter de dekking beperkt. Een beschadiging als gevolg van een val wordt bij geen enkele verzekeraar meer gedekt op de basisdekking van een inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden echter de mogelijkheid om deze schade op te nemen in de uitgebreide dekking. De precieze dekking van de uitgebreide inboedelpolis varieert afhankelijk van de gekozen dekking en de verzekeraar. Het kan zijn dat slechts een bepaald percentage van de kosten wordt vergoed. Daarnaast kan er een aanzienlijk eigen risico van toepassing zijn. Verzekeraars hanteren ook verschillende periodes waarin de nieuwwaarde nog wordt vergoed.

Andere mobiele elektronica

Het is belangrijk om ook voor andere mobiele elektronica een passende dekking te hebben in geval van schade. Denk hierbij aan laptops, tablets, koptelefoons, mobiele navigatiesystemen, smartwatches, mobiele spelcomputers en medische hulpmiddelen. We bespreken graag met u de mogelijkheden om deze apparatuur te verzekeren. U kunt ervoor kiezen om ze los te verzekeren of om een mobiele elektronicaverzekering af te sluiten als aanvullende dekking op uw inboedelverzekering. Op deze manier bent u ook buitenshuis gedekt tegen schade aan uw mobiele elektronica. Samen met u beoordelen we welke optie het beste bij uw situatie past.

Wij adviseren u graag hoe u uw apparatuur zo goed mogelijk verzekert.

Buitenshuisdekking

Met een inboedelverzekering kunt u vaak profiteren van een wereldwijde buitenshuisdekking voor kostbare bezittingen die u buiten uw woning gebruikt. Dit biedt extra bescherming voor waardevolle items zoals camera’s, horloges en andere persoonlijke bezittingen die u regelmatig buitenshuis meeneemt. Hierdoor kunt u met meer gemoedsrust genieten van uw kostbare spullen, waar u ook naartoe gaat.

Hoeveel krijgt u vergoed?

Wanneer u recent aangeschafte goederen verliest, zal uw inboedelverzekering doorgaans de nieuwwaarde vergoeden. Echter, na verloop van tijd raken uw bezittingen verouderd of vertonen slijtage. In dergelijke gevallen wordt de vergoeding gebaseerd op de dagwaarde. Het is belangrijk om te weten dat elke verzekeraar zijn eigen methode hanteert om de dagwaarde te berekenen, wat betekent dat de vergoeding kan variëren tussen verschillende verzekeraars. Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer verzekeraars hun afschrijvingslijsten openbaar maken. Deze lijsten geven aan na hoeveel jaar bepaalde goederen bij die verzekeraar zijn afgeschreven. Als uw adviseur bekijken wij ook deze afschrijvingslijsten om de kwaliteit van de dekking te beoordelen. Bij het verstrekken van advies over het afsluiten van een schadeverzekering houden we zeker rekening met deze aspecten.

Eigen risico

Bij de meeste inboedelverzekeringen heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een eigen risico. Hierbij geldt dat wanneer u schade heeft, u een deel van de kosten zelf moet dragen voordat de verzekering de overige kosten vergoedt. Het voordeel hiervan is dat de premie van uw verzekering doorgaans lager is. Het is echter belangrijk om op te merken dat verzekeraars vaak standaard een eigen risico hanteren voor specifieke gevallen, zoals stormschade.

Kostbaarheden

Voor bepaalde waardevolle bezittingen, zoals sieraden en kunstwerken, biedt een inboedelverzekering mogelijk niet de gewenste dekking. In dat geval kan het verstandig zijn om te kijken naar alternatieven, zoals een kostbaarhedenverzekering of een specifieke aparte verzekering. We raden u aan om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken en een passende oplossing te vinden voor de verzekering van uw waardevolle spullen.

Onderverzekering

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wordt er een verzekerd bedrag overeengekomen dat de totale waarde van uw bezittingen adequaat weergeeft. In de meeste gevallen zal het verzekerde bedrag jaarlijks automatisch worden geïndexeerd. Bovendien bieden veel verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. Het is raadzaam om de polisvoorwaarden door te nemen om te controleren of onderverzekering gedekt is. Op die manier kunt u er zeker van zijn dat uw verzekering u voldoende bescherming biedt.

Als u recentelijk veel nieuwe en kostbare goederen heeft aangeschaft, bestaat de mogelijkheid dat de verzekerde waarde van uw inboedel te laag is. Dit kan resulteren in onderverzekering. In het geval van een volledige inboedelverlies door bijvoorbeeld brand, krijgt u dan niet de volledige schade vergoed. Zelfs bij gedeeltelijke schade ontvangt u slechts een gedeeltelijke vergoeding als u onderverzekerd bent. Het is daarom verstandig om regelmatig uw inboedelverzekering te laten controleren om ervoor te zorgen dat uw dekking up-to-date is.

Preventie

Het nemen van preventieve maatregelen om inbraak en brand te voorkomen, kan de kans op schade of diefstal aanzienlijk verminderen. Een goed beveiligd huis kan zelfs resulteren in een lagere premie voor uw inboedelverzekering. Zorg ervoor dat uw huis aan de volgende beveiligingseisen voldoet:

  1. Beveiligingssystemen: Installeer een erkend beveiligingssysteem dat voldoet aan de normen en eisen van verzekeraars. Dit kan onder andere bestaan uit alarmsystemen, camerabewaking of een geavanceerd toegangscontrolesysteem.
  2. Veilige sloten: Zorg voor goedgekeurde en veilige sloten op uw deuren en ramen. Denk hierbij aan SKG-gecertificeerde sloten of meerpuntssluitingen.
  3. Verlichting: Zorg voor goede buitenverlichting rondom uw woning. Dit schrikt potentiële inbrekers af en verhoogt de zichtbaarheid.
  4. Brandpreventie: Plaats rookmelders en brandblussers op strategische plaatsen in uw huis. Controleer regelmatig de werking ervan en zorg voor een adequaat vluchtplan in geval van brand.
  5. Registratie van waardevolle bezittingen: Maak een inventaris van uw waardevolle bezittingen, inclusief foto’s, serienummers en aankoopbewijzen. Bewaar deze gegevens op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis of digitaal in de cloud.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kunt u de veiligheid van uw huis verbeteren en mogelijk in aanmerking komen voor een korting op uw inboedelverzekeringspremie. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

De premie

De premie is afhankelijk van:

    • Het verzekerde bedrag
    • De dekking (standaard of uitgebreid)
    • De regio waar u woont. Grote steden zijn het duurst
    • Het type woning
    • Uw schadeverleden
    • Aanwezigheid van een beveiligingscertificaat

Schade aan de woning

Heeft u schade aan de woning zelf dan is er de opstalverzekering:

opstalverzekering.

Gerelateerde pagina’s