Rechtsbijstandverzekering afbeelding

Rechtsbijstandverzekering

Bij Richard van den Brink Verzekeringen en Hypotheken, gevestigd in Harderwijk, begrijpen we hoe essentieel het is om goed voorbereid te zijn op juridische geschillen. Daarom bieden wij professioneel advies over de rechtsbijtandsverzekering die aansluiten bij uw persoonlijke behoeften en situatie. Onze ervaren adviseurs staan voor u klaar om u te helpen de juiste dekkingsopties te kiezen, zodat u met gemoedsrust kunt vertrouwen op juridische ondersteuning wanneer dat nodig is.

Het komt gemiddeld eens in de 10 jaar voor dat Nederlanders te maken krijgen met een conflict waarbij juridische bijstand vereist is. De kosten van een advocaat bedragen doorgaans €200,- tot €300,- per uur. Het is dan ook belangrijk om uzelf af te vragen of u deze kosten zelf wilt dragen. Om zich te beschermen tegen dergelijke kosten, heeft bijna de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor gekozen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt juridische ondersteuning en dekt de kosten die gepaard gaan met eventuele juridische geschillen.

 

Advies nodig? Neem contact met ons op!

Waarvoor bent u verzekerd?

Wanneer er een conflict ontstaat waarbij een constructief gesprek niet voldoende is, is het belangrijk dat u juridische bijstand krijgt van een professional. In sommige gevallen is zelfs een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. Met een rechtsbijstandverzekering kunt u vertrouwen op juridisch advies en concrete ondersteuning bij juridische kwesties. Deze verzekering biedt u de gemoedsrust dat u de nodige juridische hulp kunt inschakelen wanneer dat nodig is.

Wij nemen graag de tijd om met u de verschillende mogelijkheden te bespreken en te beoordelen welke rechtsbijstandverzekering het beste bij uw behoeften past.

Bescherm uzelf tegen onverwachte juridische kosten en ontvang preventief advies van Richard van den Brink Verzekeringen en Hypotheken over de rechtsbijstandverzekering. Onze geschillenregeling zorgt ervoor dat u kunt rekenen op professioneel advies, zelfs als de verzekeraar de kans van slagen te klein acht.

Verschillende conflicten

U kunt zich verzekeren voor conflicten op verschillende terreinen en bepaalt zo zelf hoe zwaar uw pakket wordt. Te verzekeren zijn:

  • Consumentenzaken
  • Arbeidsconflicten
  • Woonkwesties
  • Verkeer (ook voor fietsers en voetgangers)
  • Fiscaliteit
  • Sociale wetgeving
  • Vermogensbeheer
  • Mediation bij echtscheiding

 

Het kiezen van de juiste rechtsbijstandverzekering die bij jouw specifieke behoeften en situatie past, kan een uitdaging zijn. Richard van den Brink Verzekeringen en Hypotheken helpt jou bij het maken van de juiste keuze. Neem nu contact met ons op!

Dekking

U heeft recht op juridische hulp en juridisch advies. Daarnaast worden vergoed:

  • Deskundigenkosten (experts, advocaten, accountants).
  • Gerechts- en griffiekosten.
  • Kostenveroordelingen van door een tegenpartij gemaakte kosten.

Niet gedekt zijn:

  • Rechtshulp bij echtscheiding (wel mediation).
  • Fiscale disputen.

Zelf uw advocaat kiezen

Bij een rechtsbijstandverzekering wordt u bijgestaan door juristen van de verzekeraar, maar u bent niet altijd verplicht om van hun diensten gebruik te maken. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat u bij gerechtelijke of administratieve procedures, zoals een ontslagzaak via het UWV, zelf uw advocaat mag kiezen. Het is echter belangrijk om vooraf toestemming te vragen aan uw rechtsbijstandverzekeraar als u een externe advocaat wilt inschakelen. Hierdoor blijft u flexibel in het kiezen van de juridische ondersteuning die het beste bij uw specifieke situatie past.

Verzekeraars hanteren vaak een kostenmaximum voor externe advocaatkosten. Dit betekent dat u tot een bepaald maximumbedrag vergoeding krijgt voor deze kosten. Het is belangrijk om te realiseren dat dit maximumbedrag soms relatief laag kan zijn, waardoor het de vraag is of u voldoende financiële dekking heeft om een volledige juridische procedure te voeren. Wanneer u het maximumbedrag heeft bereikt, moet u de verdere kosten zelf betalen of kan de procedure worden gestaakt. Het is mogelijk om te kiezen voor een hoger kostenmaximum, maar dit kan gepaard gaan met een hogere premie. Het is daarom verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen en af te wegen welk kostenmaximum het beste past bij uw behoeften en financiële mogelijkheden. Bij Richard van den Brink Verzekeringen & Hypotheken helpen wij daar graag bij!

Op maat verzekerd

Wij bespreken met u welke modules u in uw verzekering opneemt en gaan na of u al een rechtsbijstanddekking heeft op andere polissen, zoals de autoverzekering of de reisverzekering.

Op tijd verzekeren

Sluit een rechtsbijstandverzekering tijdig af. U krijgt namelijk geen juridische hulp van de verzekeraar als het conflict al in de lucht hangt en een rechtszaak min of meer te verwachten is.

Preventief advies

Wilt u weten wat uw kansen zijn in de rechtszaal? U heeft recht op preventief juridisch advies. Ook kunt u vaak telefonisch rechtshulp of -advies krijgen.

Geschillenregeling

Veel polissen bevatten een geschillenregeling. Als bijvoorbeeld uw zaak niet in behandeling wordt genomen omdat de verzekeraar de kans van slagen te klein acht, kunt u een onafhankelijk advocaat laten toetsen of deze beslissing terecht is.

Gesubsidieerde rechtshulp

Is een rechtsbijstandverzekering wel nodig? Want er bestaat toch recht op gesubsidieerde rechtsbijstand? Op gesubsidieerde rechtshulp van de overheid kunt u alleen rekenen als uw inkomen laag is en als een gang naar de rechter een betere oplossing is dan bijvoorbeeld een geschillencommissie of mediation. 

Bovendien maakt u ook met gesubsidieerde rechtsbijstand zelf kosten. Zo betaalt u een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van uw inkomen en het soort rechtszaak en bedraagt tussen de €208,- en €875,-. Ook betaalt u voor griffiekosten. Lees hier meer over gesubsidieerde rechtsbijstand.

De premie

De premie bedraagt een vast bedrag per jaar en is afhankelijk van de gewenste dekking en de vraag of u een hogere maximumvergoeding wilt voor een externe advocaat. In een gezin zijn alle gezinsleden meeverzekerd, vaak ook uitwonende studerende kinderen. De premie per jaar is meestal lager dan één uur advocaatkosten.

Gerelateerde pagina’s